28 Şubat 2010

Hocagulı Narlıyev Festivalimizde Bizlerle.

1937 yılında doğmuş olan ünlü sinema yönetmeni Hocagulı Narlıyev (Türkmence: Hojaguly Narlyýew, Türkçe: Hocakulı Narlıyev olarakta yazılır) Türkmen sinemasının önde gelen isimlerinden biridir. Eğitimini 1963'te VGIK'te tamamladıktan sonra, ulusal sinema için önemli bir film olan ve yönetmenliğini Bulat Mansurov'un yaptığı REKABET filminde görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Hocagulı Narlıyev dört filmde görüntü yönetmenliği yaptı. Türkmen sinemasının en önemli filmlerinde ise yönetmenlik yaptı. Bu filmlerden en önemlilerinde biri Gelin filmidir. Yakın zamana kadar Türkmen Film Birliği'nin birinci sekreteri olarak görev yapıyordu. Narlıyev'in yönetmenlik yaptığı filmler;
1970 – Denize adam düştü (Man Overboard)
1972 – Gelin (The Bride)
1975 – Kadın ata bindiğinde (When a Woman Saddles a Horse)
1977 – Hayır diyebil (Be Able to Say No)
1980 – Jemal ağacı (Jamal Tree) Jemal Ağacı ünlü yönetmene Golden Prize kazandırmıştır.
1983 – Kara kurum: gölgede 45˚C (Kara kurum: 45˚ C in the Shade)
1985 - Firagi, mutluluktan ayrılmış kimse (Fragy, Who Was Separated From Happiness)
1990 - Mankurt

24 Şubat 2010

Karagandı Tatimbet Kazak Halk Müziği Orkestrası

Karagandı Tatimbet Kazak Halk Müziği Orkestrası'nın 23 Şubat 2010 tarihinde Cumhur Başkanlığı Senfoni Orkestrasındaki konserine Türk Dünyası Film Festivali Düzenleyici kurulu da davetliydi. Dünya'nın önemli seslerinden biri olan Kazakistan Devlet Sanatçısı Bibigül Tölegenova'nın da programda yer aldığı önemli konserde Munira Muhajanova, Gayni Boltayeva, Jaksıkeldi Kemalov, MeirhanAdambekov, Bolathan Taşimov, Merueş Başay solistler arasındaydı. Birinci şef Yerlan Bagtıgerey ve ikinci şef Abdugalisın Şokanbayev idi.

SETEM




Sinema ve Televizyon Eserleri Meslek Birliği Başkanı Mehmet Güleryüz; Tük Sinema Tarihi Belgeseli filmi ile Türk Dünyası Film Festivali'nde bizlerle birlikte olacak.

Azerbaycan Filmleri


"YARAMAZ"

1988 yapımı filmin yönetmenliğini Vakif Mustafayev yapmış. Bu traji-komik hikayenin senaryo yazarları Ramiz Fataliyev ve Vagif Mustafayev, Yaramaz ile Nika Awards'dan en iyi senaryo ödülünü almışlardır. ABD'li sinema yazarı R. Hollouey "Financial Times" gazetesinde "Yaramaz" filmini SSCB'nin Perestroika (yeniden yapılanma) dönemini anlatan en iyi sinema eseri seçmiştir ve Sovyet sinemasında yeni dalganın ilk uğurlu müjdecisi olarak adlandırmıştır. Film kendi sade yolunda ilerleyen fabrika işçisi Hatem'in (Mamuka Kikaleyşvili), değerlerinden vazgeçmesi ve işgüzar bir tavır takıması ile fabrika müdürlüğüne yükselmesini anlatıyor. Yükselişi sırasında kaldırıp attığı değerleri ve bu değerlerin yerine geçen acımasız hali; iyi olmak tutununalacak bir dal mı, yoksa ayağına bağlanmış ağır bir taş mı sorusunu akla getiriyor.



“KALE”

Bir Azerbaycan filmi olan Kale (Qala)'de, yöreye gelen filmciler, doğal bir ortamda hazırlanmış olan yapay dekorlar içinde savaş filmi çekerken, yörede kalmak ya da gitmek ikilemindeki ilişkiler yumağında bir anda ortaya çıkan savaşın acıları anlatılıyor. Birçok Azeri izleyicinin savaşın nerede geçtiğini, saldırganın adının konulmadığı (Ermenistan'ın işgal etmiş olduğu Azerbaycan toprakları) için eleştirdiği Kale filmi için, yönetmen Şamil Necefzade, bunu özellikle belirtmek istemediğini, bu acı, dramatik olayların herhangi bir coğrafyada, herhangi bir halkın başına gelebileceğini göstermek istediğini belirtiyor.









Özbekistan'dan gelecek olan filmler

1998 yapımı, yönetmenliğini Ali Khamrayev'in yaptığı Bo Ba Bu filminin senaryosunu da yine Ali Khamrayev yazmış. Claude Samart'ın Bo Ba Bu için yaptığı müzikler ile de 2001 Golden Goblet Ödüllerinden en iyi film müziği ödülünün sahibi olmuşlar.
Oyuncular arasında Abdrashid Abdrakhmano...v, Hodjar Abdullaeva, Farkhad Abdullayev, Dimash Akhimov oyuncular arasında.


Bez Strakha(Korkusuz/Fearless) yine Ali


Khamrayev yönetmenliğinde 1971 yılında çekilmiş. Film siyah beyaz ve 96 dakika.

Korkusuz filmi, kadının özgürleşmesi gibi kritik bir konuyu işlemesi dolayısıyla Özbekistan sinema tarihinin en önemli yapımlarından birisi olmuştur. Filmin yönetmenliğini, çağdaşları Andrei Tarkovsky ve Sergei Paradzhanov gibi büyük Rus yönetmenleri kadar deneyimli olan Ali Khamrayev yapmış. Siyah-beyaz olarak çekilen film izleyiciyi, sert bir komünist yönetim altına alınmış olan 1920lerin Sovyetlerindeki eski Rus cumhuriyetlerine götürmektedir. Bu

dönemde bir Kızıl Ordu subayı, Özbekistan’ın bir köyüne, bölgeyi ve halkı çağdaşlaştırmak için gönderilir. Subayın farkında olmadığıysa, bölgeye ulaşmasıyla birlikte oradaki varlığının halkın çoğunluğunda eski geleneklerle çağdaş olanın çatışmasının kaçınılmazlığının ortaya çıkacağıdır. Kızıl Ordu subayı bir yanda, değerlerinin, geleneklerinin ve örflerinin değiştirilmesine hararetle karşı çıkan geleneksel ailelerin basit yaşantısını görür. Diğer yandan ise subay, kadınların ve çocukların yaşamlarında bir iyileştirme sağlamak için uğraşmaktadır. “Korkusuz” filmini gerçekleştiren Ali Khamrayev, bu çalışmasıyla farklı ideolojilerdeki insanların portrelerini sunarak dünya sinemasına yetkin bir katkıda bulunmuştur.

HAKAS CUMHURİYETİ


Hakas Cumhuriyetinden gelecek olan filmimiz de belli oldu!!!!!!!!!!!!!!!
Filmin
adı: Ada Chiri (Atalarımızın Toprağı)





Atalarımızın Toprağı, Hakaslar tarafından çekilen ilk film olma özelliğini taşımaktadır. Yeni kurulan yapım şirketi Hakasfilm’in ilk çalışması olan Ata Yurdu yerel yönetim ve Hakas Hükümeti’nin desteği ile gerçekleştirilmiştir. Film ayrıca, baştan sona, bir Türk dili olan Hakas dilinde çekilen ilk uzun metrajlı sinema filmidir ve uluslar arası gösterim için İngilizce altyazı hazırlanmıştır.

Nonna Galetskaya, filmin senaryosunu yazıp yönetirken, Yuri Kurochka görüntü yönetmenliğini ve Leonid Gorbatov da yapımcılığı üstlenmiş. Film, 2008 yazında Hakas’ın Askız Bölgesinde çekilirken filmin kapalı mekan çekimleri Hakas yurdu Ankhakovsky Belediye Müzesi (Ulug Kurtuyak Tas) içinde yapılmıştır. Filmdeki karakterleri ise Hakas Ulusal Drama Tiyatrosu kadrosundan on profesyonel aktör ve iki amatör oyuncu tarafından canlandırılmış. Filmin müzikleri ise Tamara Davletova ve Maxim Kobyakov tarafından düzenlenen Hakas halk müziklerinden derlenmiş.

Yaklaşık 80 dakika süren filmde izleyiciler, Hakas tarihinden trajik bir kesit sunan Khan Bakchiy ve halkının yaşadığı güçlük ve sıkıntıları gözlemleyebilece
ktir. Filmi çekenler, Hakasların özgün kültü rel niteliklerini, yaşamlarının nasıl akıp geçtiğini, değerler sistemini ve şaman ayinlerini başarılı bir biçimde çerçeveye yansıtmayı gerçekleştirmiştir.






























































Fotoğraflar: Yuri Kurochka

15 Şubat 2010

KAYIP OTOBÜS


Kayıp Otobüs, Festivalimiz kapsamında gösterilecek filmler arasında..
Kayıp Otobüs, 2007 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yapımı belgesel filmidir. Yönetmenliğini Fevzi Tanpınar’ın yönettiği, senaryosunu KKTC Cumhurbaşkanlığı eski müsteşarı Raşit Pertev kaleme aldı ve müziğini Ahmet Okan yaptı.
1964 senesinde 11 Kıbrıslı Türk’ün Larnaka’daki evlerinden servis otobüsüne binerek çalıştıkları Birleşik Krallık üssü Dikelya’ya giderken kaçırılışlarını konu alan film, 55 dakika sürmekte ve kullanılan teknik olanaklar bakımından da KKTC'de bir ilki temsil etmektedir. 44 kişilik yayın, yapım ve oyuncu kadrosuyla çekilmiştir. Filmin galası KKTC’de 10 Mayıs 2007’de yapıldı.
Belgesel 14 kez KKTC’de, bir kez ara bölgede, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde (finalist), Brüksel’de Avrupa Parlamentosu'nda, ABD’de de Boston, New York ve Washington’da gösterildi.

TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ KURULUNUN TÜRKSOY İLE 12.02.2010 TARİHİNDE Kİ TOPLANTISI









TÜRKSOY

Türk Dünyası Film Festivali, TÜRKSOY'un tam desteğini alıyor. Gerek gösterime girecek filmlerin seçkisi, gerek fotoğraf ve resim sergisindeki seçkilerdefestival kuruluna büyük katkı sağlıyor.




Ankara Büyükşehir Belediyesi Türk Dünyası Film Festivalini Destekliyor

Türk Dünyası Film Festivali Ankara Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Ankara Gençlik Parkı Kültür Merkezinde yapılacak. Yenilenmiş ve gelişmiş haliyle Gençlik Parkı Kültür Merkezi 21-28 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan sanat etkinliğimizin merkezi olacak.


Ankara Büyükşehir Belediyesi Resmi Web Sitesi için buraya tıklayın.

Sponsorumuz..


ORATECH TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ SAN. TİC VE LTD. ŞTİ. TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ'nin sponsorluğunu üstlendi.

06 Şubat 2010

YEDİ KAMERA, TEK PERDE DİYEREK COŞKUYLA BAŞLATIYORUZ 21 MART'TA FESTİVALİMİZİ.
AZERBAYCAN,
KAZAKİSTAN,
KIRGIZİSTAN,
ÖZBEKİSTAN,
TÜRKİYE,
TÜRKMENİSTAN,
KKTC ve DİĞER TÜRKİ ÖZERK CUMHURİYETLER'İN KENDİNE ÖZGÜ SİNEMA YAPITLARIYLA BİZİ TAKİP ETMEMİZ, İNCELEMEMİZ GEREKEN YENİ YÖNETMENLERLE TANIŞTIRACAK. FESTİVALDE Kİ SERGİ KAPSAMINDA BİR ÇOK FOTOĞRAF VE RESİM SANATÇISININ ESERLERİNİ GÖRECEK YİNE TÜRK ETNİK MÜZİĞİ EŞLİĞİNDE BU SERGİLERİ GEZECEĞİZ.